T O P
  • Hoofdstad van Letland
  • Geschiedenis
  • Kunst- en cultuur
  • USSR
  • Architectuur

Riga ligt als de hoofdstad van Letland tussen Rusland en midden- en west Europa. Dit zorgt ervoor dat Riga een ideale plek is om deze geschiedenis te ontdekken en herbeleven! Maar ook al voor deze periode was Riga een belangrijke en zeer bekende stad, in de 13e eeuw werd het lid van het Hanze verbond waarnaast het verscheidene handelsakkoorden had met onder meer Nederland. In 1991 heeft Letland eindelijk onafhankelijkheid behaald.

Er zijn verschillende plekken die zeker het bezoeken waard zijn. Zo is er bijvoorbeeld de oude stad ‘Vecrīga‘ welke onderdeel is van Unesco’s werelderfgoederen en de nieuwere stad, ‘Centrs‘, die zich op dezelfde befaamde lijst bevindt, waar de art nouveau zich vrij laat mengen met architectuur uit de twintigste en éénentwintigste eeuw. Kortom voor ieder wat wils in Riga, laat de kans dus zeker niet liggen!

Vecrīga

Vecrīga, de oude stad. Binnenin de oude stad is er ongelooflijk veel te zien en te beleven. Zo is er onder andere het Stadhuisplein dat wordt omringd door deze oude stad. Een trekpleister is het ‘Huis van de Zwartkoppen’, een gebouw waar de gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden plaats vond. Zoals veel gebouwen in Riga heeft dit gebouw zware klappen te verduren gekregen tijdens de oorlog maar ondertussen is het volledig gerestaureerd!

Maar er zijn tal van andere prachtige gebouwen in de binnenstad, het is als het ware een openluchtmuseum! Zo heb je ook de middeleeuwse Dom, ‘Rīgas Doms’, destijds een van de grootste kerken van de Baltische staten waarvan de eerste steen werd gelegd in 1211. Maar ook de ‘Rīgas Svētā Pētera baznīca’ Lutherse kerk en ‘Rīgas Fondu birža’, de beurs van Riga. Kortom, je zal er smullen van de architectuur!

Musea

Ook op het vlak van musea is Riga een schitterende stad. Zo zal je kunnen genieten van een wijd aanbod aan verschillende voorstellingen. Van moderne kunst tot geschiedenis, zowel recente geschiedenis zoals het bezettingsmuseum als kunst die dateert uit de zestiende eeuw. Of je nu van modern houdt of van oudere kunst, je zal dus ongetwijfeld aan je trekken komen in de musea van Riga!

  • Bezettingsmuseum
  • Latvian National Museum of Art

Restaurants en bars

Uiteraard moet je zeker proeven van het Letse eten, je zult er geen spijt van krijgen! Op het plein Livu Laukum in het hartje van Riga zul je tal van kleine tot grote restaurantjes en bars vinden die je met veel plezier zullen doen proeven van de Letse keuken. Tijdens de zomer zul je hier verschillende feestelijkheden tegenkomen terwijl er tijdens de winter gewoonlijk een openluchtschaatsbaan te vinden is!

Dvina

Riga bevindt zich aan de westelijke rivier Dvina, waar volgens de legende de duivel af en toe zijn hoofd boven water steekt om te vragen of de tijd voor Riga al gekomen is. Als het antwoord ‘ja’ is zou de Dvina uit haar oevers treden en het nieuwe Atlantis worden. Geen tijd te verliezen dus, bezoek Riga nu nog voordat het de nieuwe gezonken stad wordt!

Buiten Riga

Maar misschien is het mooiste van Letland wel te vinden buiten het centrum van de stad! Zo heb je het Jurmala-strand en het nationaal park Kemeri waar je lekker tot rust kan komen. Je kan hier met de trein heen gaan maar het makkelijkste is uiteraard als je over een eigen auto beschikt. Je vindt tal van verhuurmaatschappijen binnen en buiten Riga die je maar al te graag zouden helpen!

Huur een auto

Een auto huren in Riga is zeer makkelijk en goedkoop. Het stelt je in staat om jezelf vrij en op eigen tempo rondom Riga en Letland voort te bewegen. Je kan al makkelijk een auto huren aan de luchthaven of je kan uiteraard andere opties verkennen! Een van de verhuurmaatschappijen aan de luchthaven is Sixt. Houd je dus zeker niet in en geniet met volle teugen van het mooie Riga!